Illatos vietnámi marharagu
Marhapörkölt, egzotikus tálalásban.
- 1 kg pörköltnek való marhahús
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kanál chiliszósz
- 12 mogyoróhagyma
- 4 csillagánizs
- 1 fahéjrúd
- 1 citrom héja
- olaj
- 2 kanál cukor
A húst vágd 2-3 centis kockákra. A hagymát és a fokhagymát vágd apró kockára. A mogyoróhagymát hámozd meg, és hagyd egyben.
Egy serpenyőben vagy vokban melegíts fel három kanál olajat, majd süsd meg benne a hagymát, fokhagymát és a mogyoróhagymát. Amikor a hagyma kissé megbarnult, vedd le a lángról. A mogyoróhagymát szedd ki és tedd félre. A maradékot merd egy tálba. A serpenyőben ismét hevíts fel 3 kanál olajat és nagy lángon pirítsd meg benne a húst – egyszerre mindig annyit, hogy egy rétegben elférjen.
Egy lábasban tegyél fel egy liter vizet, add hozzá az apróra vágott pirított hagymát, a fahéjat és a többi fűszert, a citromhéjat kivéve. Tedd bele a húst, és alacsony lángon egy-másfél óráig párold. Kevéssel azelőtt, hogy a marhahús megpuhult, add hozzá a mogyoróhagymát és a citromhéjat. Nagyobb lángon, fedő nélkül rotyogtasd el a szósz nagy részét. Akkor kész, amikor a lé besűrűsödött és a hús is puha. Forró rizzsel tálald.